Dominicus ontmoeten door Paul D. Hellmeier o.p.

Dominicus ontmoeten

De Spaanse priester Dominicus leefde in een tijd van grote onrust en omwentelingen. Hij zocht naar een nieuw antwoord daarop, op basis van de oude bron van het evangelie. Achthonderd jaar geleden stichtte hij de Orde der Predikers, beter bekend als de dominicanen. Na een voorzichtig begin groeide de Orde uit tot een invloedrijke internationale beweging van religieuze mannen en vrouwen, tot op de dag van vandaag.

 

In dit boek leidt dominicaan Paul Hellmeier ons op een toegankelijke wijze binnen in het leven en werk van Dominicus. Hij was een bescheiden man die weinig aandacht voor zichzelf vroeg. Niettemin schetst Hellmeier, op basis van zorgvuldig historisch onderzoek, het beeld van een gedreven prediker die voortdurend biddend en denkend contact hield met God. Tegelijk hield hij oog voor de concrete noden en vragen die op zijn pad kwamen, en deed hij wat er gedaan moest worden vanuit een radicale evangelische inspiratie. Een heilige om na te leven.

 

De persoon Dominicus komt heel goed naar voren in getuigenissen van mensen die hem gekend en met hem samengeleefd hebben.

Broeder Ventura  zegt: ‘Onze gezegende broeder Dominicus was wijs en bezat onderscheidingsvermogen. Hij was geduldig, goedmoedig, erg barmhartig, erg gemakkelijk in de omgang en rechtvaardig.

 

Er zijn geen afbeeldingen van Dominicus bewaard gebleven. Maar Zuster Cecilia geeft een omschrijving van zijn uiterlijk. Zij heeft Dominicus ontmoet toen hij twintig was. ‘Hij was van gemiddelde lengte en tenger. Hij had een knap en een wat rood gezicht, zijn haren en zijn baard waren iets rossig en hij had mooie ogen. Van zijn voorhoofd en van tussen zijn wenkbrauwen straalde een glans af, die iedereen met eerbied en genegenheid voor hem vervulde. Hij was altijd blijmoedig en vrolijk, tenzij hij medelijden ondervond voor de nood van een medemens. Hij had een krachtige, prettige en melodieuze stem.’

 

Uitgever: Halewijn Adveniat | ISBN: 9789085284130

Omvang: 206 blz. | Formaat: 12  x 17 cm | Uitvoering: paperback | Uitgavejaar : 2017