Nieuwe Magister Dominicanen gekozen

Op het generaal kapittel van de dominicanen in Bien Hoa, Vietnam, is op 13 juli de Filippijn Gerard Francisco Timoner (51) gekozen tot nieuwe magister van de Orde der Predikers.

Gerard Timoner is de opvolger van de Fransman Bruno Cadoré en de 88e magister sinds Dominicus. Het is voor het eerst dat er een Aziatische magister-generaal is gekozen en voor de derde keer dat een niet-Europeaan de functie vervult. De eerste was de Mexicaan Antonio de Monroy (1677-1686), de tweede de Argentijn Carlos Aspiroz Costa (2001-2010).

De verkiezing vond plaats tijdens het eerste generaal kapittel dat niet in een overwegend christelijk land wordt gehouden.

 

Gerard Francisco Timoner is geboren op 26 januari 1968 in Daet, Camarines Norte, Filipijnen. Hij werd in 1995 priester gewijd. Hij studeerde filosofie aan het Dominicaanse Centrum voor Internationale Studies in de Filippijnen, theologie aan de Sint Thomas University in Manilla en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 

Broeder Gerard was van 2007 tot 2012 vicerector voor religieuze zaken en rector van het Centraal Seminarie van de Thomas-universiteit. In 2014 benoemde Paus Franciscus hem tot lid van de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan, die in 1969 door Paus Paulus VI werd opgericht om leerstellige kwesties te onderzoeken. In februari 2017 werd hij benoemd tot socius (medebestuurder) van de magister voor Azië.