Synode Café

Bijpraten over het synodaal proces

Daan Savert en Nadia Kroon ontvingen 13 september 2023 in theatercafé De Leeuw in Arnhem diverse gasten en spraken met hen over alles wat er speelt rondom het synodaal proces in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat is de spannende weg waarvoor paus Franciscus twee jaar geleden alle gelovigen wereldwijd heeft uitgenodigd.

Daan Savert was dit jaar coördinator van de Laudato Si’ Alliantie en Nadia Kroon is dominicanes, columnist en pastoraal werkster. Deze twee dertigers zijn nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rondom het synodaal proces.

 

Enthousiasme en weerstand

Te gast was onder anderen Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Hij duidde wat er tot nu toe op gang is gekomen en wat we kunnen verwachten van de synodebijeenkomst die in oktober in Rome plaatsvindt.
Jezuïet Jos Moons is onderzoeker aan de Katholieke Universiteit in Leuven, gespecialiseerd in het thema synodaliteit. Hij sprak over het enthousiasme, maar ook over de weerstand rondom deze kerkelijke vernieuwingen.
Fokke Wouda is coördinator van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en vertelde over de grote internationale Taizébijeenkomst op het Sint-Pietersplein op 30 september.
Zuster Lieve van de Vijver, trappistin van abdij Koningsoord, vertelde over het initiatief van religieuzen om te bidden voor de synode en de bundel die daarvoor speciaal is uitgebracht.

 

Wat gebeurt er in het land?

In de uitzending kwamen ook diverse lokale initiatieven aan bod die in Nederland georganiseerd worden om van onderop het synodaal proces in Nederland te stimuleren.

Kijk en luister naar de livestream van het Synode Café:

Synode Café