Bronnen ….

is het thema van het zomernummer van kloostermagazine

In Klooster! 23 BRONNEN spreken vier religieuzen over hun bronnen. Wat zijn de bronnen van het religieuze leven? Een putje met heilzaam water, kerkgebouwen vol verhalen, schoonheid in een abdijwinkel, een goed boek in de kloostertuin. En dan? Je gewoon maar mee laten stromen…

 

In gesprek met drie dominicanessen van Neerbosch: drie totaal verschillende vrouwen die de dominicanessen een nieuw gezicht geven en een kleine gemeenschap vormen in de Dennenstraat te Nijmegen. Leo Fijen zocht de drie dominicanessen op en sprak met hen over tradities en toekomst.

‘Ons leven kan apostolisch zijn vanuit contemplatie’

 

Ze zijn een teken van hoop in een vergrijzende landschap van religieuzen. Ze staan voor kansen op religieus leven in een wereld die in alles het tegenovergestelde is. Ze laten zien dat een nieuw begin mogelijk is, ook in Nederland. Marga Zwiggelaar en Catharina Al gaan dit jaar hun eeuwige professie tegemoet, Nadia Kroon is een jaar later binnengekomen.

 

Dominicanen zweven niet, gebruiken hun verstand en zijn apostolisch: dat verhaal moet naar buiten, alles moet wijken voor de verkondiging. Dat doen deze drie dominicanessen voor de toekomst ook. Ze delen het verhaal van hun roeping en vertellen over hun persoonlijke inspiratiebronnen.

 

Maar in het gesprek dat ik met hen had in Nijmegen, worden al hun verhalen verbonden met elkaar. Hoe verschillend ze ook zijn, deze drie vrouwen, ze werken allen in parochies en laten daarin zien dat ze apostolisch zijn: de wijk in, met de jeugd de communie voorbereiden, missionair werk doen in de diverse kerken. Dat apostolische wordt gedragen door en vanuit het gebed. Drie keer op een dag: de lauden, de vespers en de completen. ‘Als mensen intreden, zoeken ze twee dingen: gebed en gemeenschapsleven’, weet Nadia zeker. ‘En daarnaast is er de studie, als vorm van gebed. Dat is onderscheidend bij Dominicus: als je studeert, kom je bij God terecht.

 

De zusters werkten vooral in onderwijs en ziekenhuis, wij vinden het belangrijk dat we in de geest van Dominicus blijven doorstuderen. En van daaruit kunnen we beter apostolisch zijn, verkondigen.’

Meer lezen ……..

Koop het Kloostermagazine

Klooster!

Klooster! is een kwartaalmagazine dat voor het eerst als eenmalige glossy verscheen in mei 2017. Het grote verkoopsucces van 20.000 exemplaren maakte het logisch het blad voort te zetten op abonnementsbasis. Een abonnement voor vier keer per jaar kost €45,00 inclusief verzendkosten.

 

De abonnementenadministratie wordt verzorgd door Roularta Nederland in Baarn, waar Adveniat mee samenwerkt. Neem bij vragen contact op met de klantenservice Kloostermagazine via telefoonnummer 035-6925210 of via de mail, klantenservice@kloostermagazine.nl

 

Uitgeverij Adveniat is de initiatiefnemer van het blad Klooster! dat sinds 2017 vier maal per jaar verschijnt. Adveniat is een jonge, katholiek georiënteerde uitgeverij in Baarn, die een belangrijke rol vervult in katholiek Nederland met bijvoorbeeld  inspiratie-boekjes, eerste communie- en vormselprojecten, pausboeken, rouwboeken, kloosterboeken, bijbelse boeken, kinderboeken, magazines en websites als Kinderwoorddienst.nl en Geloventhuis.nl.